Як ультраперероблена їжа впливає на розвиток щелеп у дітей

Ботченко НадіяЗдоров'я24 Січня 202599 переглядів

Нове дослідження вчених привернуло увагу до негативного впливу ультрапереробленої їжі на здоров’я дітей. Фахівці з’ясували, що регулярне споживання м’яких продуктів, які не потребують активного пережовування, сповільнює розвиток щелепних кісток. У таких дітей спостерігається недорозвинення м’язів обличчя, неправильний прикус і зростання кількості ортодонтичних проблем, пише IZ з посиланням на Dentistry.

Пережовування твердої їжі є природним стимулятором розвитку кісткових структур. Однак сучасний раціон у багатьох країнах, таких як Велика Британія та США, базується на продуктах, які не створюють необхідного навантаження на щелепи. Як наслідок, це спричиняє значні зміни у формуванні щелепно-лицьових структур у дітей. Особливо це помітно порівняно з мисливцями-збирачами, у яких споживання твердої їжі забезпечувало краще здоров’я зубів та щелеп.

Представники Британського ортодонтичного товариства наголосили, що проблема є комплексною. Окрім харчування, на формування щелеп впливають генетика та екологічні умови. Водночас вони підтвердили зв’язок між сучасною м’якою дієтою та збільшенням випадків ортодонтичних захворювань.

Лікарі радять обирати продукти, які сприяють активній роботі щелеп. Зокрема, свіжі фрукти, овочі та інша тверда їжа не лише зміцнюють м’язи обличчя, а й знижують ризик карієсу. Однак вони попереджають, що заміна ультрапереробленої їжі сама по собі не вирішить проблему. Необхідно враховувати всі фактори, які впливають на розвиток дитячого організму.

Нагадаємо, раніше ми писали, хто такий репродуктолог і чим займається цей лікар

Залишити коментар

Останні новини

Follow
Sidebar Search
Loading

Signing-in 3 seconds...

Signing-up 3 seconds...