Як харчуватися при цукровому діабеті: поради дієтолога

Ботченко НадіяЗдоров'я19 Лютого 2025118 переглядів

Цукровий діабет – це хронічне захворювання, яке вимагає ретельного контролю харчування. Дієтолог Оксана Скиталінська розповіла, яких правил слід дотримуватися людям із цукровим діабетом, а також дала поради щодо профілактики цього захворювання, пише IZ з посиланням на Факти ICTV.

Як діє харчування при діабеті

Цукровий діабет поділяється на два типи:

• Діабет 1 типу виникає через дефіцит інсуліну, що призводить до підвищення рівня цукру в крові. Найчастіше він діагностується у дітей та молодих людей, яким доводиться довічно вводити інсулін.

• Діабет 2 типу розвивається через втрату чутливості тканин до інсуліну. Цей тип найчастіше зустрічається у людей із надмірною вагою, метаболічним синдромом та високим рівнем цукру в крові.

Як зазначає Скиталінська, захворювання не виникає миттєво – воно розвивається поступово. Одним із перших тривожних сигналів є збільшення окружності талії: якщо у жінок вона перевищує 80 см, а у чоловіків – 94 см, це може свідчити про інсулінорезистентність, яка передує діабету 2 типу.

Основні правила харчування при діабеті

Дієта для людей із діабетом має бути збалансованою та включати продукти з низьким глікемічним індексом. Основні рекомендації:

✔ Приймати їжу 3 рази на день – без перекусів між основними прийомами.

✔ Відмовитися від смажених, жирних і солодких продуктів – віддавати перевагу варенню, запіканню, тушкуванню.

✔ Пити не менше 1,5 літра води на день.

✔ Замінити цукор на корисні продукти, зокрема несолодкі фрукти, ягоди, продукти з вітамінами C та B.

✔ Не вживати концентровану фруктозу та продукти з її додаванням.

Які продукти корисні при діабеті

Раціон має містити складні вуглеводи, нежирні білки та багато клітковини. До корисних продуктів належать:

• Цільнозерновий хліб та макарони з твердих сортів пшениці.

• Каші – гречана, пшоняна, перлова.

• Овочі та зелень – огірки, кабачки, броколі, капуста, шпинат, петрушка.

• Нежирне м’ясо, риба та птиця.

• Ягоди та несолодкі фрукти – яблука, ківі, грейпфрути, чорниця, брусниця.

• Кисломолочні продукти з низьким вмістом жиру.

• Чай, трав’яні настої, компоти та соки без цукру.

Які продукти заборонені при діабеті

Людям із діабетом слід уникати продуктів із високим глікемічним індексом, які різко підвищують рівень глюкози в крові. До них належать:

• Білий хліб, випічка та солодощі.

• Жирне м’ясо та риба, копченості.

• Жирні молочні продукти.

• Макарони з борошна м’яких сортів пшениці.

• Кондитерські вироби, газовані напої, алкоголь.

• Мариновані, солоні овочі та гострі спеції.

Приклад меню на день

✔ Сніданок: омлет із броколі та шпинатом, шматочок цільнозернового хліба, чашка несолодкого чаю.

✔ Обід: овочевий суп, варена гречка, салат із зелені.

✔ Вечеря: тушковані овочі, відварена риба, трав’яний чай.

✔ Перекус (якщо потрібно): жменя горіхів, запечене яблуко, кефір.

Як запобігти розвитку діабету

Дієтолог радить дотримуватися здорового способу життя, щоб зменшити ризик виникнення діабету 2 типу. Для цього потрібно:

✔ Правильно харчуватися та контролювати вагу.

✔ Обмежити споживання цукру та солі.

✔ Вести активний спосіб життя та займатися спортом.

✔ Уникати стресів і відмовитися від шкідливих звичок.

✔ Регулярно перевіряти рівень глюкози у крові.

Нагадаємо, раніше ми писали: чому парацетамол не завжди збиває температуру і що з цим робити

Залишити коментар

Останні новини

Follow
Sidebar Search
Loading

Signing-in 3 seconds...

Signing-up 3 seconds...