У європейських винах виявили токсичні хімікати у шокуючих концентраціях

Сич ТімурСвіт24 Квітня 202559 переглядів

Нові дані дослідження, що охоплює вина з десяти країн Європейського Союзу, виявили наявність токсичних речовин у кожному з протестованих зразків. Усі 49 пляшок вина, незалежно від країни походження, містили трифтороцтову кислоту (TFA), яка є похідною від PFAS — групи хімікатів, відомих своєю надзвичайною стійкістю в навколишньому середовищі, пише IZ.com.ua з посиланням на Politico.

Найвищі концентрації TFA були зафіксовані у винах з Австрії, при цьому в окремих випадках рівень токсичної сполуки у 100 разів перевищував граничні норми, дозволені для питної води. Це вказує на значне забруднення продуктів харчування так званими «вічними хімікатами».

Виноградники Європи є одними з найбільших користувачів агрохімії, зокрема фунгіцидів, що містять PFAS. Унаслідок цього ці речовини накопичуються у ґрунті, потрапляють у виноград і зрештою — у кінцевий продукт. За останні три роки в деяких зразках рівень TFA досягав 320 мікрограмів на літр, що в 3000 разів перевищує норматив для ґрунтових вод ЄС.

Очільник наукової групи, Гельмут Буртшер-Шаден, наголосив, що масштаби такого забруднення можуть свідчити про значно ширший вплив PFAS на продукти харчування, ніж вважалося раніше. За його словами, споживання таких речовин через їжу може бути більш масовим, аніж попередні оцінки науковців.

Читайте також про безалкогольне пиво: корисний вибір чи маркетингова пастка.

Залишити коментар

Останні новини

Follow
Sidebar Search
Loading

Signing-in 3 seconds...

Signing-up 3 seconds...