Щоденне вживання молока чи йогурту знижує ризик раку

Британські науковці дослідили дані про здоров’я понад 540 тисяч жінок і виявили 17 факторів, які впливають на ризик розвитку раку товстої кишки. Про це пише Индустриальное Запорожье з посиланням на Welt. Молочні продукти, як зазначається, містять речовини, що можуть забезпечити захист від цієї хвороби.

Дослідження, проведене у Великій Британії, підтвердило, що молоко та деякі молочні продукти можуть знижувати ризик розвитку раку товстої кишки. Вживання одного склянки молока (200 грамів) щодня знижує ризик у середньому на 14%, а 50 грамів йогурту – на 8%. Основним чинником цього впливу вчені називають кальцій, повідомляється у статті журналу Nature Communications.

Корисний кальцій і небезпечний алкоголь

Окрім молока, захисний ефект мають цільнозернові продукти, фрукти та деякі вітаміни. Водночас алкоголь, а також червоне та оброблене м’ясо підвищують ризик раку товстої кишки. За даними дослідження, проведеного під керівництвом Керен Пап’єр з Оксфордського університету, 20 грамів алкоголю на день збільшують ризик на 15%, тоді як 30 грамів червоного чи обробленого м’яса – на 8%.

Деталі дослідження

З 1996 по 2001 роки в Англії та Шотландії в рамках проекту “Дослідження мільйона жінок” понад 1,3 мільйона жінок взяли участь у скринінгу на запобігання раку грудей. Вони заповнили детальний опитувальник і описали свій раціон за семиденний період.

Через неповні дані та інші причини до аналізу включили інформацію про 542 778 жінок, яких знову опитували через три-п’ять років. За середній період спостереження у 17 років рак товстої кишки був діагностований у 12 251 учасниці (2,26%).

Вчені вивчили вплив 97 харчових факторів та виявили 17 з них, які статистично значуще впливають на ризик. Найсильніший позитивний ефект мав кальцій, знижуючи ризик у середньому на 17% на кожні 300 міліграмів на день.

Захист від кальцію

Кальцій відіграє важливу роль у захисті від раку, зв’язуючи жовчні кислоти та вільні жирні кислоти у товстій кишці, що знижує їхній потенційно канцерогенний вплив. Також раніше дослідження показували, що кальцій може захищати слизову оболонку кишківника.

Окрім кальцію, захисний ефект, хоча й менш виражений, мають такі продукти та речовини:

  • цільнозернові продукти,
  • фрукти,
  • харчові волокна,
  • фолієва кислота,
  • вітамін С.

Рак товстої кишки в Німеччині

Рак товстої кишки є третьою за поширеністю онкологічною хворобою в Німеччині. За даними онкологічного реєстру, понад 5% населення країни хворіють на нього протягом життя.

Рудольф Каакс із Німецького центру досліджень раку у Гайдельберзі відзначає, що нове дослідження підтверджує попередні результати та демонструє сильніший ефект кальцію, ніж це було встановлено раніше.

0 Votes: 0 Upvotes, 0 Downvotes (0 Points)

Leave a reply

Останні новини

Follow
Sidebar Search
Loading

Signing-in 3 seconds...

Signing-up 3 seconds...